خدمات پرستاری، کلیه خدماتی است که توسط یک پرستار و با حضور وی در منزل فرد بیمار یا نیازمند به مراقبت انجام میگیرد.
به طور کلی این خدمات را میتوان در 2 دسته کلی جای داد: خدمات مقطعی و خدمات شبانه روزی.
مدت زمان لازم برای حضور پرستار در منزل، بستگی به وضعیت سلامتی بیمار و یا فرد نیازمند به مراقبت دارد. چنانچه وضعیت وی وخیم باشد لازم است پرستار نیز به صورت شبانه روزی استخدام شود.
اما چنانچه بیمار نیازهای خاصی نداشته باشد و مراقبت از او با تعویض پانسمان و یا انجام تزریقات وی انجام شود، بهتر است به صورت مقطعی نیز استخدام شود.
خدمات پرستاری در منزل، طیف گستردهای از خدمات درمانی را در بر میگیرد. انجام این خدمات در منزل، معمولا ارزانتر از مراکز تخصصی و بیمارستانها هستند.
پرستارانی که برای مراقبت در منزل استخدام میشوند لازم است حتما دارای بعضی از مهارتها باشد از جمله این مهارتها میتوان به مراقبت از زخمهای جراحی، سلامت روان، تزریق داخل وریدی، طب اطفال، درمانهای توانبخشی و بهداشت عمومی اشاره کرد.
به طور کلی مجموعه خدمات پرستاری در منزل را میتوان در چند مورد خلاصه کرد:
خدمات پرستاری شامل: مراقبت از بیمار در منزل، مراقبت از کودکان خردسال در منزل، مراقبت از نوزاد در منزل، مراقبت از سالمند در منزل و خدمات و مراقبتهای توانبخشی در زمینههای خاص است.
در این مقاله سعی داریم این موارد را مورد بررسی قرار دهیم.
خدمات پرستاری و مراقبت از بیمار در منزل
اگر فردی که دارای یک نوع بیماری است از بیمارستان مرخص شود، مراقبت از وی توسط افرادی که هیچ گونه اطلاعات و مهارتی در زمینه بیماری و سلامت جسمانی وی ندارند بسیار
خطرناک است.
بنابراین لازم است پرستاری که در این زمینه دانش و تخصص کافی را دریافت نموده است و میتواند از بروز بسیاری از مشکلات در فرد بیمار جلوگیری کند به کار گرفته شود تا از او مراقبت
کند.
در این زمینه پرستاران معمولا وظایفی را انجام میدهند که طبق دستورالعمل پزشک دریافت کردهاند.
در این صورت پرستاران، مواردی از قبیل تزریقات، مراقبت از بیمار دیابتی، مراقبت از زخم بستر، مراقبتهای پس از عمل جراحی، نظارت غذایی و خوراکی، توجه به علائم حیاتی از جمله
تنفس، ضربان قلب، قند و فشار خون، دمای بدن و…را انجام میدهند.
پرستاری از فرد بیمار در منزل، دارای مزایایی است. از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
کاهش هزینههای درمانی، کاهش هزینههای مربوط به رفت و آمد، کاهش مدت زمان بستری در بیمارستان، آرامش خاطر اعضای خانواده و…
مراقبت از بیمار در خانه موجب میشود بهبودی فرد بیمار بسیار سریعتر از هنگامی که وی در بیمارستان بستری باشد، اتفاق بیفتد.
از طرفی مراقب یا پرستاری که در منزل انجام خدمات فرد بیمار را بر عهده میگیرد تنها با یک بیمار سر و کار دارد بنابراین تمرکز بیشتری بر انجام خدمات مورد نظر برای فرد بیمار دارد.
بخشی از مراقبتهای بیمار مربوط به خدمات توانبخشی وی است. در این صورت هدف پرستار، این است که توانایی بیمار را به حالت اولیه خود بازگرداند و یا از فرایند تحلیل رفتن جسمانی و یا روانی بیمار جلوگیری کند.
خدمات پرستاری در چنین مواقعی شامل گفتاردرمانی، فیزیوتراپی و… است.
خدمات پرستاری و مراقبت از کودک خردسال در منزل
فرزندان برای والدین اهمیت بسیاری دارند اما در مواردی به دلیل اشتغال والدین و یا در صورت تحصیل آنها امکان مراقبت از فرزند وجود ندارد.
در بسیاری از موارد اقوام و فامیلهای دور و نزدیک نیز نمیتوانند وظیفه مراقبت از فرزندان را به عهده بگیرند و یا بعضی از افراد، دور از اقوام و خویشانشان زندگی میکنند بنابراین به آنان
دسترسی ندارند تا کودکشان را نزد آنان بگذارند.
سپردن کودکان به مهدهای کودک نیز فقط در زمانهایی میسر است و ساعاتی محدود دارد. چنانچه فرزند شما دارای بیماری خاصی باشد مهدهای کودک، مسئولیتی در قبال وی نمیپذیرند.
بنابراین در چنین شرایطی نیازمند استخدام و به کارگیری پرستاری هستیم تا بتوانیم وظیفه سرپرستی و مراقبت از کودکمان را در مواقعی که در منزل حضور نداریم به وی واگذار کنیم.
استفاده از یک پرستار در این شرایط کاملا مقرون به صرفه است از طرفی دارای محدودیت زمانی نیز نیست و میتواند بنا به درخواست والدین کودک و توافق با آنان، به صورت شبانه روزی نیز انجام شود.
پرستار کودک باید شخصی قابل اعتماد باشد و تجربه لازم در برخورد با کودکان را نیز داشته باشد تا پدر و مادر بتوانند با خیال آسوده فرزندشان را به او بسپارند.
باید ایمنی کودک و حفظ سلامتی او را در اولویت قرار دهد و سعی کند کودک خردسال را از هر گونه آسیب فیزیکی حفظ کند.
باید بتواند بخشی از امور خانه را نیز انجام دهد.
وی باید این آمادگی را داشته باشد که به طور ناگهانی با وضعیت اضطراری مواجه شود.
بنابراین بعضی از دورههای آموزشی از قبیل کمکهای اولیه را حتما گذرانده باشد.
پرستاری از کودک، وظیفهای حساس است بنابراین پرستار وی نیز باید دارای شرایطی باشد.
از جمله پرستار کودک باید روحیهای لطیف داشته باشد و با حوصله بسیار بتواند در کنار کودک بازیگوش قرار بگیرد.
او نباید زود، عصبانی شود. باید به بچهها علاقه داشته باشد و مطالب ساده را به کودک آموزش دهد.
او باید بتواند کودک را سرگرم کند. بنابراین دانستن انواع بازیها و فعالیتهای مناسب کودکان که با انجام دادن آنها بتواند هم کودک را سرگرم کند و هم به رشد خلاقیت وی کمک کند لازمه
پرستاری کودک در منزل است.
مراقبت از نوزاد در منزل
پرستاری از یک نوزاد در منزل، نیازمند تخصص و تجربه کافی در برابر نوزادان است. چراکه نیازهای یک نوزاد با نیازهای کودک خردسال کاملا متفاوت است.
توجه به بهداشت نوزاد، تعویض پوشک نوزاد، صحبت کردن با نوزاد برای اینکه زبان باز کند، خواباندن نوزاد، تحمل گریه نوزاد و… همه مهارتهایی است که یک پرستار منزل در زمینه مراقبت از نوزاد باید داشته باشد.
پرستار نوزاد موظف است هرگونه گریه بی دلیل نوزاد و یا تب و.. را در نوزاد مشاهده کرد بلافاصله با والدینش در میان بگذارد.
او باید کاملا حواسش جمع باشد تا نوزاد شی کوچکی را در دهان خود نگذارد و آن را نبلعد. همچنین در هنگام دادن شیر به نوزاد مواظب باشد که شیر در گلوی نوزاد نیفتد و….
در بعضی از موارد نیز طبق توافقی که با والدین انجام میشود، پرستار، وظایف دیگری را نیز بر عهده میگیرد وظایفی از قبیل آشپزی و نظافت منزل، از جمله این وظایف است.
خدمات پرستاری و مراقبت از سالمند در منزل
پرستار سالمند باید وظایف متعددی را در قبال سالمند انجام دهد از جمله این وظایف میتوان به رعایت بهداشت سالمند، توجه به سلامت جسمانی وی، توجه به سلامت روحی سالمند و توجه به تغذیه وی را نام برد.
رعایت بهداشت سالمند
با ورود افراد به دوران سالمندی، نیازهای ویژهای در آنان شکل میگیرد. برای نمونه بعضی از سالمندان نمیتوانند نیازهای مربوط به بهداشت خود را برطرف کنند.
بنابراین لازم است پرستار مراقب فرد سالمند این نیازها را در وی برطرف کند برای نمونه باید بتواند سالمند را استحمام کند، ناخنها و موهایش را کوتاه کند.
دستهای او را شستشو دهد و…یا چنانچه فرد سالمند دارای بیماری از قبیل زخم بستر باشد باید نسبت به پانسمان زخمهای وی اقدا م کند و یا اگر از سالمندانی است که از پوشک
استفاده میکند باید نسبت به تعویض به موقع آن اقدام نماید.
توجه به سلامت جسمانی سالمند
بسیاری از سالمندان دچار مشکلات جسمی هستند مثلا کم شدن بینایی، کم شدن قدرت شنوایی، کم توان شدن از نظر فیزیکی و جسمی.
بعضی از سالمندان نیز دارای مشکلات قلبی و عروقی، مغزی و.. هستند بنابراین مراقبت از سالمندان بسیار اهمیت دارد.
پرستار سالمند باید به موقع داروهای سالمند را به او بخوراند و ویژگیهای جسمی او را مدام چک کند از قبیل دمای بدن، میزان قند خون، افزایش و یا کاهش فشار، میزان تنفس و…. و
چنانچه مشکلی را مشاهده نمود بلافاصله با پزشک در میان بگذارد.
پرستار باید اگر سالمند حال وخیمی دارد و یا دراز کشیده است مراقبت کند تا او زخم بستر نگیرد.
توجه به سلامت روحی سالمند
یکی از نیازهای عمده در زمان سالمندی مراقبتهای روحی از سالمند است. برای این منظور پرستار باید با روشهایی، سعی در تامین نیازهای روحی سالمند بنماید.
از جمله این روشها تشویق کردن سالمند به ورزش و پیاده روی است.
پرستار میتواند سالمند را تشویق به انجام فعالیتهایی کند که به آنها علاقه دارد که تماشای فیلم، بازدید از اقوام و خویشان و دوستان و.. را در بر میگیرد.
خدمات پرستاری و توجه به تغذیه سالمند
سالمندان در زمینههایی خاص نیازمند مراقبت غذایی هستند. بعضی از سالمندان دچار مشکلاتی از قبیل دیابت، چربی خون، مشکلات قلبی و عروقی و … هستند.
پرستار سالمند باید توجه کاملی به رژیم غذایی او داشته باشد و غذاهای متناسب با شرایط وی را برایش مهیا کند.
خدمات و مراقبتهای توانبخشی پرستار در منزل
برخی از خدماتی که پرستاران در منازل انجام آن را عهده دار میشوند مراقبت از کودکان یا سالمندان و یا هر گروه سنی با ویژگیهای خاص است که نیازمند مراقبتهایی خاص نیز هستند.
این دسته از خدمات پرستاری شامل مراقبتهای پرستاری از بیماران مزمن، بیماران عقب افتاده ذهنی، مراقبت از سالمندان عقب مانده ذهنی و مراقبتهای سرپایی از این دسته از افراد
است.
در این زمینهها لازم است پرستار به ویژگیها ومهارتهایی خاص مجهز باشد.
برای دریافت خدمات پرستاری میتوانید به امدادطاهر مراجعه و یا با شماره 66084168 و 66084169 با پیش شماره 021 تماس حاصل فرمایید.